Ilość produktów = 0
|
| |
Wartość = PLN 0.00
|
Seria: EZOTERYKA Autor: Elżbieta Libiszewska-Kindler ISBN: 9788364786341 Cena: 29.00 Rok wydania: 2020 Opis: Drogi Czytelniku, książka „Ajurweda” to kompendium wiedzy na temat najstarszego, wywodzącego się ze starożytnych Indii systemu wiedzy medycznej i filozofii zajmującej się zdrowiem fizycznym, psychicznym i duchowym. Ajurweda oparta jest na sprawdzonych przez tysiąclecia recepturach i metodach skutecznej terapii i dotyczy każdego aspektu ludzkiego życia, koncentrując się na zapobieganiu chorobie, a gdy już do niej dojdzie, na usuwaniu jej źródła, nie tylko objawów. Zgodnie z definicją ajurwedyjską, pełne zdrowie nie opiera się jedynie na braku wyraźnych symptomów chorobowych, lecz stanowi stan absolutnie dobrego samopoczucia w całej swojej istocie. Medycyna ajurwedyjska nie zajmuje się pojedynczym organem, lecz traktuje ciało i umysł jako całość. Jej istotą jest pełne wyzdrowienie, a nie tymczasowa ulga. Zatem jest to system kompleksowo zajmujący się naturą, zdrowiem, celem i sensem ludzkiego życia. Autorka Elżbieta Libiszewska-Kindler w swobodny i zrozumiały sposób pisze o tym, jak wykorzystać wiedzę z zakresu ajurwedy w życiu codziennym, w kuchni, na spacerze czy w kontaktach z bliskimi, by być zadowolonym, pięknym i nie chorować. A jeśli już się nam zdarzy choroba, to jak z niej wyjść i być znowu szczęśliwym. objętość 92 stron oprawa broszurowa „Ajurweda” – Elżbieta Libiszewska-Kindler Czy spotkałeś się ze słowem ajurweda? Słyszysz je po raz pierwszy? Brzmi orientalnie, przez co wydaje się tajemnicze? Jesteś ciekaw co kryje się za tą nazwą? Ajurweda to najstarsza, znana światowi filozofia indyjska. Przekazywana z pokolenia na pokolenie i praktykowana od przeszło 2000 lat! Powszechnie i nie bez przyczyny, uznawana jest za matkę wszystkich sposobów leczenia. Daje nam ona możliwość skutecznego unikania wielu dolegliwości, chorób oraz zbędnych i kosztownych wizyt u lekarza. Brzmi niewiarygodnie? Może to bujda? Miliony ludzi myśli inaczej. Nie każdy bowiem wie, że ajurweda wykładana jest w Indiach na uniwersytetach jako uznana i sprawdzona forma medycyny alternatywnej! Masz zastrzeżenia co do poziomu indyjskich uczelni wyższych? A co o nich wiesz? Czy wiesz, jak blado wypadają polskie uniwersytety w porównaniu z indyjskimi? Ajurweda jest filozofią o długim, zdrowym i szczęśliwym życiu. Zdradza jak można je osiągnąć. Mieści w sobie masaże olejkami, eliksiry z określonych roślin działające odmładzająco oraz przepisy kulinarne. Dąży do osiągnięcia równowagi umysłu, ciała i ducha, w wyniku ogólnego poczucia dobrobytu i szczęścia. Brzmi znajomo? Ajurweda pomimo sędziwego wieku jest wciąż aktualna. Od lat przenikała do kultury i świadomości europejczyków. Deformacja i rozpowszechnienie jej na masową skalę miało miejsce w połowie lat 80-tych. Szczególnie modne stały się wówczas masaże olejkami i medytacja, zwłaszcza wśród zestresowanych menadżerów i gwiazd filmowych. W Europie zamiast ajurweda przyjęła się nazwa wellness. A o tym słyszał chyba każdy! Wyłącznie do nas należy wybór, czy chcemy korzystać z oryginalnych, sprawdzonych oraz popartych kilkuwiekowym doświadczeniem metod, czy też ograniczyć się do okrojonej wersji europejskiej. Ajurweda to znacznie więcej. Dużo miejsca poświęca roli zdrowego odżywiania. Dochodzi wiec, tak modna ostatnio dietetyka (która mocno zakorzeniła się i w naszych rodzimych ośrodkach uczelnianych)! Elżbiecie Libiszewskiej-Kindler udało się skondensować w jednej książce całą dostępną wiedzę na temat ajurwedy. Zaprezentowała orientalną filozofię i drobiazgowo wyjaśniła pojawiające się niuanse. Przedstawiła w ciekawy sposób wskazówki i porady z zakresu medytacji i masażu. Autorka nie skupiła się wyłącznie na teorii, oddając w ręce Czytelnika praktyczne kompendium wiedzy. Najwięcej uwagi poświęciła problemowi, jak się zdrowo odżywiać, aby pozostać w pełni sił i zdrowiu. Podane recepty i przepisy kulinarne poprzedziła charakterystyka produktów spożywczych przeznaczonych dla odpowiednich typów ludzi. Wyszczególniła najlepsze i najskuteczniejsze zioła i przyprawy w kuchni ajurwedy. Ważnym udogodnieniem jest styl książki. Podręczny format ułatwia korzystanie, a zwięzły i prosty język autorki nie pozostawia najmniejszych wątpliwości w odbiorze treści. Swobodny i zrozumiały przekaz ułatwia wykorzystanie tej wiedzy w życiu codziennym! Autor recenzji: Dariusz Kardela |